Freegr.gr Forum

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Freegr.gr Forum

Ειδήσεις τεχνολογίας, ρεπορτάζ, σχόλια, παρουσιάσεις, gadgets, κινητά, συσκευές και χρήσιμοι οδηγοί.

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Affiliates

free forum

Οι κορυφαίοι χρήστες σε επισήμανση

Κανένας
Αυξάνονται οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη - Ο «χάρτης» του R&D στην Ελλάδα

Τετ Αυγ 16, 2023 1:41 am από 21century

Όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, τομέας-κλειδί για την καινοτομία, με την χώρα μας να καταγράφει τον 2ο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για R&D στην Ευρωπαϊκή …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο φωτισμός της Αθήνας περνά στον 21ο αιώνα

Τετ Νοε 09, 2022 4:28 am από 21century

Τα νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, τα οποία αντικαθιστούν μετά από δεκαετίες τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα φωτιστικά, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής

Τρι Ιαν 18, 2022 5:15 am από Admin

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Οι Microsoft Partners στην καρδιά της στρατηγικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πεμ Οκτ 21, 2021 11:23 pm από Admin

Η παρουσίαση στρατηγικών προτεραιοτήτων και νέων προϊόντων, ανάλυση του αναδυόμενου επενδυτικού περιβάλλοντος, συζήτηση για τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον απόηχο του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιτάχυνε η …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Bitcoin: Η μανία της τουλίπας ή κάτι επαναστατικό;

Σαβ Ιαν 02, 2021 11:42 pm από Admin

Τον Φεβρουάριο του 1637, πριν από 383 χρόνια δηλαδή, έλαβε χώρα στην Ολλανδία η κρίση της τουλίπας (τουλιπομανία) με την κατάρρευση της τιμής της.

Είχε προηγηθεί η ξέφρενη ανοδική κίνηση των τιμών της τα προηγούμενα έτη, …


[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ευρωπαϊκή επιτροπή επιλέγει Signal για την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων

Σαβ Φεβ 29, 2020 11:23 pm από Admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε οδηγία στο προσωπικό της να μεταβεί στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ανοιχτού κώδικα Signal, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των επικοινωνιών της.
Σύμφωνα με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FREEGR ΜΕ ΚΛΉΡΩΣΗ ΕΝΑ Iphone 6s Plus

Δευ Δεκ 31, 2018 10:06 am από Admin

ΣΕ ΙΣΧΥ είναι ο διαγωνισμός μας για την κλήρωση ενός Iphone 6s Plus σε ένα μοναδικό τυχερό, προσφορά της ετιαρίας Free tech N.Σμύρνη Αττικής, που τρέχει ήδη και στο δικτυακό μας ραδιόφωνο, απλά στέλνοντας ένα SMS ακούγοντας το Freeegr …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Χάκαραν δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες και υπουργικές

Παρ Οκτ 19, 2018 10:19 pm από 21century

Νέο χτύπημα κατάφεραν απόψε Τούρκοι χάκερς σε δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και υπουργικές. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων και με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
ΟΙ Millennials που λατρεύουν την τεχνολογία

Σαβ Ιαν 20, 2018 12:51 am από Admin

Τα κρυπτογραφημένα νομίσματα θα είναι η επένδυση στην οποία θα στραφούν οι νεότερες γενιές, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν γύρω στην αλλαγή της χιλιετίας, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το 2000. Η γενιά αυτή, …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]

Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

    avatar
    21century


    Αριθμός μηνυμάτων : 136
    Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2016

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Empty ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

    Δημοσίευση  21century Παρ Οκτ 19, 2018 10:23 pm

    Πόση αλήθεια χωρά σήμερα σε όλη αυτή την υπερπληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στην παγκόσμια αγορά; Η μαζική παραγωγή επιστήμης σημαίνει τελικά και παραγωγή καλύτερων επιστημονικών πορισμάτων; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει ο Ιταλός καθηγητής Χημείας των υλικών και αντιπρύτανης ερευνών στο Πανεπιστήμιο Μιλάνο-Μπικόκα, Τζιαφράνκο Πακιόνι, στο νέο του βιβλίο «Υπερβολική παραγωγή αλήθειας» (‘Οverproduction of Truth’ μεταφράζεται στα αγγλικά o ιταλικός τίτλος ‘Scienza, quo vadis?’).

    «Δεν μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύει εν γένει η επιστήμη, γιατί κορυφαίοι επιστήμονες συνεχίζουν να παράγουν κορυφαία επιστημονική εργασία, απλώς έχει αλλάξει ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Η εικόνα που έχουν οι άνθρωποι στην κοινωνία για την επιστήμη μπορεί να ζημιωθεί επειδή πλέον λαμβάνουν τόσες πολλές πληροφορίες και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό. Στο βιβλίο μου εστιάζω στο πώς η κατεύθυνση που έχει πάρει η επιστημονική παραγωγή μπορεί να βλάψει την εικόνα που έχει ο απλός κόσμος για την επιστήμη», αναφέρει σε συνέντευξή του στη DW ο Τζιανφράνκο Πακιόνι.
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Epistimi_dw
    Πείραμα, επαλήθευση και «open data»

    Όπως αναφέρει ο ίδιος η επιστήμη βασίζεται στο πείραμα και την επαλήθευση αλλά και στην επιστημονική αξιολόγηση των επιστημονικών πορισμάτων που γίνεται με διαφανείς διαδικασίες από επιτροπές ειδικών. «Δεν είναι βέβαια τέλεια αυτή η διαδικασία, αλλά είναι ένας τρόπος αξιολόγησης των πορισμάτων άλλων επιστημόνων» σημειώνει ο Ιταλός καθηγητής. Ωστόσο ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των επιστημονικών εκδόσεων αλλά και η αύξηση των ειδικών που δουλεύουν σε διάφορους κλάδους της επιστήμης δεν οδηγεί απαραίτητα στη βελτίωση της ποιότητας των επιστημονικών εργασιών. «Υπάρχουν ακόμη φυσικά κάποια επιστημονικά περιοδικά που έχουν πολύ ευκρινείς και σχολαστικούς τρόπους διασφάλισης της ποιότητας. Αλλά έπειτα υπάρχουν και περιοδικά που υιοθετούν πολύ πιο ελαστικές διαδικασίες ελέγχου και κάποια δυστυχώς που δεν διασφαλίζουν καθόλου την ποιότητα» επισημαίνει στην DW ο Ιταλός ειδικός.

    Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει επίσης τα τελευταία χρόνια για τα λεγόμενα «ανοιχτά δεδομένα» (οpen data) στον τομέα των επιστημών, τα δεδομένα δηλαδή που είναι προσβάσιμα σε όλους μέσω διαδικτύου. Ο Ιταλός καθηγητής εκτιμά ότι στην επιστήμη είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δεδομένα. «Ωστόσο ποτέ η πρόσβαση σε αυτά δεν ήταν ποτέ εντελώς κλειστή», όπως λέει χαρακτηριστικά, απλά παλαιότερα ήταν δυνατή μόνω μέσω βιβλιοθηκών. «Τώρα δεν χρειάζεται να πας στη βιβλιοθήκη, μπορείς απλώς να τα κατεβάσεις στον υπολογιστή σου. Αυτό που είναι όχι μόνο ανώφελο αλλά και επικίνδυνο είναι η επιστημονική πληροφορία που δεν είναι τεκμηριωμένη, που δεν περιέχει την απαραίτητη θεμελίωση. Κάθε επιστημονική πληροφορία πρέπει επίσης να σχολιάζεται. Αν σας στείλω για παράδειγμα όλα τα αποτελέσματα του εργαστηρίου μου, αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, θα πρέπει αυτά να αναλυθούν και να εξηγηθούν», σημειώνει ο Τζ. Πακιόνι.

    Πάντα θα υπάρχουν καλοί επιστήμονες αλλά και κίνδυνοι…

    Ο Ιταλός καθηγητής παρατηρεί επίσης ότι δεν γίνεται σήμερα να κλείνουμε τα μάτια στην νέα πραγματικότητα που διαγράφεται στο επιστημονικό πεδίο. Έχει αλλάξει τόσο ο τρόπος της ακαδημαϊκής έρευνας όσο και της χρηματοδότησής της, ειδικά στο πεδίο των θετικών επιστημών. Σε σχέση με το παρελθόν οι ρυθμοί παραγωγής επιστημονικής γνώσης αλλά και επαγγελματικής ανέλιξης στον ακαδημαϊκό χώρο είναι πιο γρήγοροι σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ποιότητα της παραγόμενης επιστήμης παρά στην ποσότητα, ενώ θα πρέπει κάθε επιστήμονας να τηρεί επίσης βασικά κριτήρια «επιστημονικής ηθικής» σημειώνοντας:

    «Η επιστήμη είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα κι έτσι υπάρχει και μια ηθική διάσταση μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Κανείς δεν μου έμαθε αυτούς τους ηθικούς κανόνες της επιστήμης. Τους έμαθα ακολουθώντας άλλους επιστήμονες που τους τηρούσαν πιστά. Με το μαζικό άνοιγμα πλέον της επιστημονικής κοινότητας αυτοί οι κανόνες αρχίσαν να υποχωρούν και αυτό είναι κρίσιμο. Οι σοβαροί επιστήμονες είναι ακόμη η πλειοψηφία, δεν δημοσιεύουν αν δεν έχουν επιβεβαιώσει τα δεδομένα. Αλλά όσοι εργάζονται υπό πίεση ή δεν έχουν υψηλά στάνταρτ επιστημονικής ηθικής, μπορούν να δημοσιεύσουν οτιδήποτε. Και εκεί ακριβώς βλέπω έναν από τους κινδύνους».

    Συνέντευξη στον Τζ. Έιμπανι, DW / Δ. Κυρανούδη

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Μαρ 28, 2024 6:11 pm