Freegr.gr Forum

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Freegr.gr Forum

Ειδήσεις τεχνολογίας, ρεπορτάζ, σχόλια, παρουσιάσεις, gadgets, κινητά, συσκευές και χρήσιμοι οδηγοί.

Λέξεις Κλειδιά

Νοέμβριος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Affiliates

free forum

Οι κορυφαίοι χρήστες σε επισήμανση

Κανένας
Αυξάνονται οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη - Ο «χάρτης» του R&D στην Ελλάδα

Τετ Αυγ 16, 2023 1:41 am από 21century

Όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, τομέας-κλειδί για την καινοτομία, με την χώρα μας να καταγράφει τον 2ο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για R&D στην Ευρωπαϊκή …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο φωτισμός της Αθήνας περνά στον 21ο αιώνα

Τετ Νοε 09, 2022 4:28 am από 21century

Τα νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, τα οποία αντικαθιστούν μετά από δεκαετίες τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα φωτιστικά, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής

Τρι Ιαν 18, 2022 5:15 am από Admin

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Οι Microsoft Partners στην καρδιά της στρατηγικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πεμ Οκτ 21, 2021 11:23 pm από Admin

Η παρουσίαση στρατηγικών προτεραιοτήτων και νέων προϊόντων, ανάλυση του αναδυόμενου επενδυτικού περιβάλλοντος, συζήτηση για τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον απόηχο του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιτάχυνε η …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Bitcoin: Η μανία της τουλίπας ή κάτι επαναστατικό;

Σαβ Ιαν 02, 2021 11:42 pm από Admin

Τον Φεβρουάριο του 1637, πριν από 383 χρόνια δηλαδή, έλαβε χώρα στην Ολλανδία η κρίση της τουλίπας (τουλιπομανία) με την κατάρρευση της τιμής της.

Είχε προηγηθεί η ξέφρενη ανοδική κίνηση των τιμών της τα προηγούμενα έτη, …


[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ευρωπαϊκή επιτροπή επιλέγει Signal για την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων

Σαβ Φεβ 29, 2020 11:23 pm από Admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε οδηγία στο προσωπικό της να μεταβεί στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ανοιχτού κώδικα Signal, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των επικοινωνιών της.
Σύμφωνα με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FREEGR ΜΕ ΚΛΉΡΩΣΗ ΕΝΑ Iphone 6s Plus

Δευ Δεκ 31, 2018 10:06 am από Admin

ΣΕ ΙΣΧΥ είναι ο διαγωνισμός μας για την κλήρωση ενός Iphone 6s Plus σε ένα μοναδικό τυχερό, προσφορά της ετιαρίας Free tech N.Σμύρνη Αττικής, που τρέχει ήδη και στο δικτυακό μας ραδιόφωνο, απλά στέλνοντας ένα SMS ακούγοντας το Freeegr …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Χάκαραν δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες και υπουργικές

Παρ Οκτ 19, 2018 10:19 pm από 21century

Νέο χτύπημα κατάφεραν απόψε Τούρκοι χάκερς σε δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και υπουργικές. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων και με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
ΟΙ Millennials που λατρεύουν την τεχνολογία

Σαβ Ιαν 20, 2018 12:51 am από Admin

Τα κρυπτογραφημένα νομίσματα θα είναι η επένδυση στην οποία θα στραφούν οι νεότερες γενιές, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν γύρω στην αλλαγή της χιλιετίας, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το 2000. Η γενιά αυτή, …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]

Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

    FREEGR TIPS: Οδηγός αγοράς επεξεργαστή (CPU) και για αρχάριους

    avatar
    21century


    Αριθμός μηνυμάτων : 136
    Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2016

    FREEGR TIPS: Οδηγός αγοράς επεξεργαστή (CPU) και για αρχάριους Empty FREEGR TIPS: Οδηγός αγοράς επεξεργαστή (CPU) και για αρχάριους

    Δημοσίευση  21century Κυρ Φεβ 07, 2016 10:08 am

    Σημείωση:

    Στον παρακάτω οδηγό παρουσιάζονται τα βασικά σημεία μιας CPU. Ο οδηγός θα ενημερωθεί ξανά μετά το πέρας και των υπόλοιπων tutorial και θα προταθούν συγκεκριμένοι επεξεργαστές. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργήθηκε με κόπο και είναι αποτέλεσμα έρευνας. Απαγορεύεται η ολική ή η μερική αντιγραφή του θέματος και η αναδημοσίευση του χωρίς την γραπτή άδεια του υπευθύνου.

    Εισαγωγή:

    Ο επεξεργαστής ή αλλιώς CPU (Central Processing Unit) είναι το εξάρτημα του συστήματος μας που κάνει τους μαθηματικούς-λογικούς υπολογισμούς και για αυτό πολλές φορές χαρακτηρίζετε ως ο εγκέφαλος του υπολογιστή. Η επιλογή ενός επεξεργαστή δεν πρέπει να γίνετε από άτομα με πολύ λίγη εμπειρία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασυμβατότητα μεταξύ των υλικών μερών του συστήματος αλλά και σε σπασμένα μέρη (σε περίπτωση λάθος τοποθέτησης) όχι μόνο στον επεξεργαστή αλλά και στο υπόλοιπο σύστημα. Κατά την επιλογή, καλό είναι να αναρωτηθείτε όχι ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής, αλλά ποιος ταιριάζει στις ανάγκες σας.

    Τα χαρακτηριστικά:

    Η επιλογή ενός επεξεργαστή περιγράφετε με τρείς λέξεις: απόδοση, κατανάλωση, κόστος. Με αλλά λογία, καλό είναι να ψάξετε για έναν επεξεργαστή ο οποίος να ταιριάζει στις ανάγκες σας (απόδοση), να μην καταναλώνει πολύ ρεύμα διότι θα ζεσταίνετε πιο εύκολα και θα χρειαστείτε και μεγαλύτερο τροφοδοτικό (κατανάλωση) αλλά και να θα είναι προσιτός σε εσάς (κόστος). Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή, πάντα αναφερόμαστε στην ταχύτητα του.

    Η πραγματική ταχύτητα:

    Η πραγματική ταχύτητα ενός επεξεργαστή είναι ο χρονισμός του ρολογιού (Clock Rate) του. Το Clock Rate μετριέται σε Hz οπού 1 Hz μεταφράζετε σε έναν υπολογισμό το δευτερόλεπτο. Πλέον όλοι οι επεξεργαστές μετριούνται σε Ghz δηλαδή σε δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Όμως παρόλο που η πραγματική ταχύτητα μετριέται σε Hz, η πρακτική ταχύτητα που εννοούμε εξαρτάτε από διάφορους παράγοντες οι οποίοι αναλύονται παρακάτω.

    Πυρήνες:

    Στις μέρες μας ακόμα και τα λειτουργικά συστήματα(τα νεότερα) ‘μοιράζουν’ το φορτίο σε περισσότερο από έναν πυρήνες έτσι ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα των υπολογισμών. Πολλοί βέβαια μπορεί να αναρωτιέστε : Πόσοι είναι οι κατάλληλοι πυρήνες σε έναν επεξεργαστή και σε τι χρησιμεύουν; Το πλήθος των πυρήνων ενός επεξεργαστή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολλαπλασιαστής της επίδοσης του. Σύμφωνα με την χρήση που σκοπεύετε να κάνετε στο σύστημά σας οι πυρήνες θα κάνουν την διαφορά. Για έναν υπάλληλο γραφείου (κλασικό παράδειγμα) ένας πυρήνας ίσως είναι αρκετός. Αντίθετα για ένα gamer χρειάζονται τουλάχιστον 2 πυρήνες (4 πυρήνες για high-end παιχνίδια) ενώ για video editing και 3d rendering θα χρειαστείτε 4 ή 8 πυρήνες. Ανάλογα με τους πυρήνες διακρίνονται σε: Single-Core (ένας πυρήνας) ,Dual-Core (Δυο πυρήνες), Quad-Core (Τρεις πυρήνες), Octa-Core (τέσσερεις πυρήνες).

    Μνήμη Cache:

    Η μνήμη Cache είναι μια πολύ γρήγορη μνήμη στην οποία αποθηκεύονται συχνά χρησιμοποιούμενες πληροφορίες, οδηγίες και αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα, κατά την επεξεργασία για να μην επαναλαμβάνετε συνεχώς η ιδιά διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων από την μνήμη RAM και μετά πάλι στον επεξεργαστή, υπάρχουν έτοιμα στην μνήμη Cache του επεξεργαστή. Βέβαια αυτές οι μνήμες συνήθως είναι αρκετά μικρές (Κάτω από 10 Mb). Η μνήμες κατηγοριοποιούνται σε τρία επίπεδα. Η L1 ( Level 1 ) μνήμη είναι αυτή στην οποία αποθηκεύονται αρχικά οι πληροφορίες, στην L2 αποθηκεύονται δευτερεύοντα δεδομένα και στην L3 τα υπόλοιπα. Όσο πιο πολλά επίπεδα μνήμης τόσο πιο γρήγορος ένας επεξεργαστής. Να σημειωθεί πως δεν έχουν όλοι οι επεξεργαστές L2 και L3 μνήμη.

    Hyper-Threading:

    Το Hyper-Threading ( Υπερνημάτωση ) είναι η διαδικασία κατά την οποία το σύστημα αναγνωρίζει δυο εικονικούς πυρήνες στην θέση ενός πραγματικού. Αυτό δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας δυο διαφορετικών οδηγιών σε έναν πυρήνα. Το Hyper-Threading συνιστάτε σε έναν επεξεργαστή καθώς απογειώνει την απόδοση του.

    32 bit και 64 bit:

    Όταν αναφερόμαστε σε 32 bit ή 64 bit επεξεργαστές εννοούμε τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να επεξεργαστεί. Ένας επεξεργαστής 32 bit κάνει σχεδόν τους μίσους υπολογισμούς σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από έναν αντίστοιχο 64 bit. Ακόμα οι 32 bit επεξεργαστές υποστηρίζουν μεταφορές δεδομένων από μνήμες RAM μέγιστης χωρητικότητας 4Gb ενώ οι 64 bit υποστηρίζουν και πάνω από 4Gb μνήμες. Τέλος, είναι καλό να αναφερθεί πως τα λειτουργικά συστήματα των 64 bit δεν μπορούν να τρέξουν σε επεξεργαστές των 32 bit ενώ το αντίθετο ισχύει.

    Ενσωματωμένη GPU:

    Σε έναν σύγχρονο επεξεργαστή δεν λοιπή μια ενσωματωμένη GPU (Graphics Processing Unit). Οι ενσωματωμένες GPU είναι αρκετές για τον μέσω χρήστη καθώς είναι ικανές για όλες της εργασίες γραφείου, το browsing αλλά και για ‘ελαφρύ’ gaming. Για τους απαιτητικότερους προτείνετε μια κάρτα γραφικών.

    Κατανάλωση:

    Η κατανάλωση ενός επεξεργαστή μας δείχνει τα Watt που καταναλώνει σε μια ώρα. Ανάλογα το ποσοστό της λειτουργίας του, δηλαδή το ανά χρησιμοποιούνται όλοι οι πυρήνες ή όχι αλλά και το πόσοι υπολογισμοί γίνονται, η κατανάλωση μπορεί να διαφέρει. Οι νεότερης γενιάς επεξεργαστές έχουν μικρότερη κατανάλωση και μικρότερες εκπομπές θερμότητας. Καλό είναι τους ακριβότερους επεξεργαστές να τους συνοδεύουμε με ένα καινούριο ανεμιστήρα ψύξης ή με υδρόψυξη καθώς οι προ εγκατεστημένες ψήκτρες από τις εταιρίες δεν είναι οι αποδοτικότερες τις αγοράς.
    FREEGR TIPS: Οδηγός αγοράς επεξεργαστή (CPU) και για αρχάριους XctOchPGQb2LGk2PlLW2+8589130421457-3d-intel-core-wallpaper-hd

    Κατά την αγορά:

    Επιλέξτε μάρκα: Οι δυο βασικές εταιρίες παραγωγής CPU είναι η Intel και η AMD. Στατιστικά, οι επεξεργαστές της Intel προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση αλλά με λίγο μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με αυτών της AMD οι οποίοι είναι πιο φθηνοί αλλά αποδίδουν λιγότερο. Βέβαια και οι δυο εταιρίες είναι αξίες να συγκριθούν και να ανταγωνιστούν η μια την άλλη καθώς ανάλογα την επιλογή του επεξεργαστή σας, περιορίζετε τις επιλογές σας και στα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα με την αγορά ενός AMD επεξεργαστή, περιορίζετε το σύστημα σας στη αγορά μιας μητρικής με Socket και Chip Set της AMD αλλά και συνήθως σε μια κάρτα γραφικών AMD Radeon.

    Επιλέξτε τον αριθμό των πυρήνων

    Επιλέξτε την ταχύτητα του επεξεργαστή σας

    Βρείτε τους συμβατούς επεξεργαστές με το υπόλοιπο σύστημα σας

    Επιλέξτε τον επεξεργαστή σας βάση τις/την ανάγκες/τσέπη σας

    Τι πρέπει να προσέχετε:

    Κατά την αγορά ενός επεξεργαστή θα πρέπει πρώτα από όλα να αναρωτηθείτε την χρήση που πρόκειται να του κάνετε. Για editing και gaming οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από ότι για περιήγηση στο διαδίκτυο.

    Πλέον οι ταχύτητες των επεξεργαστών είναι πάνω από 2,5Ghz για τους desktop υπολογιστές και επαρκούν για τις περισσότερες εργασίες γραφείου. Για gaming προτείνονται ταχύτητες 3Ghz+ ενώ για πιο απαιτητικές εργασίες, τα τελευταία μοντέλα της Intel και της AMD με 4Ghz+ θα εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή απόδοση.
    ΠΡΟΣΟΧΗ Σε περίπτωση αναβάθμισης του υπολογιστής σας πρέπει να προσέξετε: Ο επεξεργαστής να είναι συμβατός με την μητρική καρτέλα σας αλλά και να υποστηρίζετε το Chip Set. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό ο επεξεργαστής να μην απέχει σε απόδοση πολύ από την κάρτα γραφικών (σε περιπτώσεις gaming) καθώς τότε η κάρτα γραφικών θα υποβαθμιστεί στις ταχύτητες του επεξεργαστή.

    Πρέπει να κατανοήσετε την διαφορά της αναβάθμισης ενός υπολογιστή. Όταν αναβαθμίζετε το σύστημα σας οι επιλογές σας σε επεξεργαστές είναι περιορισμένες στην οικογένεια που υποστηρίζει η μητρική σας, ενώ αντίθετα, όταν χτίζετε το σύστημα σας από την αρχή οι επιλογές σας είναι τόσες όσες και το ‘πορτοφόλι’ σας.
    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την μέγιστη κατανάλωση του επεξεργαστή πριν την αγορά του έτσι ώστε να μην έχετε πρόβλημα με την τροφοδοσία τους από το τροφοδοτικό σας.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Νοε 21, 2024 7:13 am