Freegr.gr Forum

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Freegr.gr Forum

Ειδήσεις τεχνολογίας, ρεπορτάζ, σχόλια, παρουσιάσεις, gadgets, κινητά, συσκευές και χρήσιμοι οδηγοί.

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Affiliates

free forum

Οι κορυφαίοι χρήστες σε επισήμανση

Κανένας
Αυξάνονται οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη - Ο «χάρτης» του R&D στην Ελλάδα

Τετ Αυγ 16, 2023 1:41 am από 21century

Όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, τομέας-κλειδί για την καινοτομία, με την χώρα μας να καταγράφει τον 2ο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών για R&D στην Ευρωπαϊκή …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο φωτισμός της Αθήνας περνά στον 21ο αιώνα

Τετ Νοε 09, 2022 4:28 am από 21century

Τα νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, τα οποία αντικαθιστούν μετά από δεκαετίες τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα φωτιστικά, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής

Τρι Ιαν 18, 2022 5:15 am από Admin

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ). Η νέα ΑΠΕΔ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Οι Microsoft Partners στην καρδιά της στρατηγικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πεμ Οκτ 21, 2021 11:23 pm από Admin

Η παρουσίαση στρατηγικών προτεραιοτήτων και νέων προϊόντων, ανάλυση του αναδυόμενου επενδυτικού περιβάλλοντος, συζήτηση για τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον απόηχο του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιτάχυνε η …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Bitcoin: Η μανία της τουλίπας ή κάτι επαναστατικό;

Σαβ Ιαν 02, 2021 11:42 pm από Admin

Τον Φεβρουάριο του 1637, πριν από 383 χρόνια δηλαδή, έλαβε χώρα στην Ολλανδία η κρίση της τουλίπας (τουλιπομανία) με την κατάρρευση της τιμής της.

Είχε προηγηθεί η ξέφρενη ανοδική κίνηση των τιμών της τα προηγούμενα έτη, …


[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ευρωπαϊκή επιτροπή επιλέγει Signal για την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων

Σαβ Φεβ 29, 2020 11:23 pm από Admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε οδηγία στο προσωπικό της να μεταβεί στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ανοιχτού κώδικα Signal, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των επικοινωνιών της.
Σύμφωνα με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FREEGR ΜΕ ΚΛΉΡΩΣΗ ΕΝΑ Iphone 6s Plus

Δευ Δεκ 31, 2018 10:06 am από Admin

ΣΕ ΙΣΧΥ είναι ο διαγωνισμός μας για την κλήρωση ενός Iphone 6s Plus σε ένα μοναδικό τυχερό, προσφορά της ετιαρίας Free tech N.Σμύρνη Αττικής, που τρέχει ήδη και στο δικτυακό μας ραδιόφωνο, απλά στέλνοντας ένα SMS ακούγοντας το Freeegr …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
Χάκαραν δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες και υπουργικές

Παρ Οκτ 19, 2018 10:19 pm από 21century

Νέο χτύπημα κατάφεραν απόψε Τούρκοι χάκερς σε δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και υπουργικές. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων και με …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]
ΟΙ Millennials που λατρεύουν την τεχνολογία

Σαβ Ιαν 20, 2018 12:51 am από Admin

Τα κρυπτογραφημένα νομίσματα θα είναι η επένδυση στην οποία θα στραφούν οι νεότερες γενιές, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν γύρω στην αλλαγή της χιλιετίας, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το 2000. Η γενιά αυτή, …

[ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα ]

Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

    Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;

    avatar
    21century


    Αριθμός μηνυμάτων : 136
    Ημερομηνία εγγραφής : 02/01/2016

    Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω; Empty Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;

    Δημοσίευση  21century Κυρ Μαρ 26, 2017 12:01 am

    Μπορεί να ξέρεις τι είναι ένα VPN ή Virtual Private Network. Ίσως να μην χρησιμοποιείς κάποιο από αυτά. Όμως, πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα VPN, ακόμη και αν δεν σκέφτεσαι έτσι τώρα, κάποια στιγμή στο μέλλον όμως θα το θεωρήσεις πολύ σημαντικό (έως απαραίτητο) για την σύνδεση σου στο internet.

    Σχετικά: Five Best VPN Service Providers (Οι Πέντε Καλύτεροι Πάροχοι Υπηρεσιών VPN)
    Εάν έχεις την ανάγκη για μια κρυπτογραφημένη και ασφαλή σύνδεση στο internet - αν χρησιμοποιείς μια “ακάλυπτη” (μη-ασφαλή) δημόσια σύνδεση Wi-Fi ή ανησυχείς για την... Διαβάσε (στα αγγλικά) (link is external)...

    Όταν ρίξαμε μια ματιά σε πέντε αγαπημένους παρόχους υπηρεσιών VPN (link is external), παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν μερικά θεματάκια. Πρώτον, το να είσαι ο "καλύτερος" είναι μεγάλο επιχειρησιακό θέμα για τους παρόχους VPN και το να πολεμάς ακόμη και “βρώμικα” είναι ένας τρόπος. Δεύτερον, υπάρχουν τόσοι πολλοί πάροχοι VPN που είναι δύσκολο να επιλέξεις έναν πραγματικά καλό. Τα VPNs δεν είναι δημιουργημένα όλα εξίσου το ίδιο και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το VPN, γιατί θέλεις να έχεις/χρησιμοποιείς ένα και πώς να επιλέξεις το καλύτερο για σένα. Ας ξεκινήσουμε.

    Τι είναι ένα VPN;

    Με απλά λόγια, ένα Virtual Private Network (link is external) (Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο) ή VPN, είναι μια ομάδα υπολογιστών (ή διακριτά μεταξύ τους δίκτυα) που είναι δικτυωμένα μεταξύ τους μέσω ενός δημόσιου δικτύου, δηλαδή το ίντερνετ. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα VPNs για συνδέσουν μεταξύ τους απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων και τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν τα VPNs για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους δικτύου όταν δεν είναι φυσικά συνδεδεμένα (πχ. με κάποιο καλώδιο πάνω σε έναν διακομιστή) στο ίδιο το LAN (local area network/τοπικό δίκτυο*) ή ως μια μέθοδο για την ασφάλεια και για την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών τους, όταν γίνεται χρήση μιας σύνδεσης πάνω σε ένα μη αξιόπιστο δημόσιο δίκτυο**.
    * υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο/κτήριο, πχ. στα γραφεία μιας εταιρίας. Για την σύνδεσή τους χρησιμοποιούν συνήθως έναν διακομιστή (switch/hub) και καλωδίωση δικτύου (ethernet cables).
    ** όταν κάποιος συνδέετε στο διαδίκτυο πχ. μέσω ενός Wi-Fi hotspot (ασύρματο σημείο σύνδεσης, υλοποιείται συνήθως με ένα Access Point από έναν ασύρματο router), σε μια καφετέρια ή και κάπου άλλου.

    Φωτογραφία από Pavel Ignatov (link is external) (Shutterstock).

    Όταν συνδέεσαι σε ένα VPN, που συνήθως ξεκινά με ένα πρόγραμμα-πελάτη VPN στον υπολογιστή σου (ή κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο για έναν ειδικό δικτυακό τόπο), συνδέεσαι με τα στοιχεία σου (username και password) και ο υπολογιστής σου ανταλλάσσει αξιόπιστα κλειδιά με έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Όταν και οι δύο υπολογιστές έχουν περάσει από το στάδιο της αλληλο-επαλήθευσης, ο ένας με τον άλλον αναγνωρίζονται ως αυθεντικοί (είμαι και είσαι αυτός που λες ότι είμαι και είσαι), όλη η επικοινωνία σου με το/στο διαδίκτυο γίνεται πλέον κρυπτογραφημένα και είναι εξασφαλισμένη από υποκλοπές (σχεδόν 100%, σχεδόν γιατί ναι μεν κάποιος μπορεί να υποκλέπτει την επικοινωνία σου αλλά αυτά που υποκλέπτει είναι κρυπτογραφημένα και είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο, να τα αποκρυπτογραφήσει και επίσης δεν έχει άμεσα την δυνατότητα να αντιστοιχήσει την επικοινωνία σου με την ταυτότητά σου).

    Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρεις για ένα VPN: Εξασφαλίζει την σύνδεση του υπολογιστή σου στο internet για να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα, είστε αποστολή είτε λήψη, είναι κρυπτογραφημένα από τα αδιάκριτα βλέμματα.

    Αν είσαι εξοικειωμένος με τα VPNs, όπως με αυτά που προσφέρονται από το σχολείο ή την επιχείρησή σου, για να σε βοηθούν να εργαστείς ή να μείνεις συνδεδεμένος όταν ταξιδεύεις ή είσαι ένας από αυτούς που πληρώνουν για να μπορούν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές από μια άλλη χώρα, σαν να ήταν εκεί, όλα μα όλα τα VPN κάνουν το ίδιο πράγμα. Για πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι είναι τα VPNs, πώς λειτουργούν και πώς χρησιμοποιούνται, δες αυτό το άρθρο (στα αγγλικά): Πώς Λειτουργούν τα Πράγματα (How Stuff Works (link is external)).
    Τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω; Technology_explained_vpn-technology-explained_0-logo-vpn-providers
    Γιατί χρειάζεσαι ένα VPN ή πώς μπορείς να επωφεληθείς από τη χρήση του
    Ένα VPN από μόνο του, είναι απλώς ένας τρόπος για την ενίσχυση της ασφάλειας και για την πρόσβαση σου σε πόρους σε ένα δίκτυο πάνω στο όποιο που δεν είσαι φυσικά συνδεδεμένος. Τώρα, το τι θα επιλέξεις να κάνεις με ένα VPN είναι μια διαφορετική ιστορία. Συνήθως, οι χρήστες VPN κατατάσσονται σε μερικές ξεχωριστές/διακριτές κατηγορίες:

    * Ο φοιτητής/εργαζόμενος. Αυτό το άτομο έχει τις αρμοδιότητες να παρακολουθεί και χρησιμοποιεί ένα VPN που παρέχεται από το σχολείο ή την επιχείρησή του, για να έχει πρόσβαση στους πόρους του δικτύου τους, όταν βρίσκεται στο σπίτι ή σε ταξίδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόσωπο αυτό έχει ήδη μια δωρεάν υπηρεσία VPN που του παρέχεται, έτσι δεν ψάχνει στην αγορά για ένα από αυτά. Επίσης, όταν ανησυχεί για την ασφάλεια του, μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει το παρεχόμενο VPN όταν συνδέεται σε κάποιο αεροδρόμιο ή στο WI-Fi ενός cafe, για να εξασφαλίσει έτσι ότι, δεν θα πέσει θύμα υποκλοπής καθώς σερφάρει στο διαδίκτυο (χωρίς απαραίτητα να το χρησιμοποιεί για το σχολείο του ή την εργασία του).
    Φωτογραφία από τον Ed Yourdon (link is external).
    * Ο downloader (κάποιος που κατεβάζει συχνά-πυκνά αρχεία από το internet). Αν κάνεις κατεβάσματα, νόμιμα ή παράνομα, δεν θέλεις να βρεθείς στην "μαύρη λίστα για το κυνήγι μαγισσών" κάποιας εταιρείας μόνο και μόνο επειδή έχεις ένα app torrenting (εφαρμογή για την λήψη αρχείων τύπου torrent) εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου. Τα VPNs είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις ασφαλής όταν χρησιμοποιείς κάτι σαν το BitTorrent -όλα τα άλλα "κόλπα" είναι/δίνουν απλώς μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας (link is external). Καλύτερα ασφαλής παρά να βρεθείς στην θέση να προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στο δικαστήριο ή να πληρώσεις ένα τεράστιο πρόστιμο για κάτι που μπορεί να έχεις ή και ακόμα να μην έχεις κάνει, σωστά;
    * Υπέρμαχος της ασφάλειας με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο μυαλό του. Είτε είναι σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον, είτε σε ένα εντελώς ελεύθερο και ανοικτό περιβάλλον, το άτομο αυτό χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες VPN για να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία του, είναι ασφαλής, κρυπτογραφημένη και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, είτε βρίσκεται στο σπίτι είτε και κάπου έξω από αυτό. Γι' αυτόν, οι μη ασφαλείς συνδέσεις σημαίνουν αυτόματα και το ότι κάποιος "τρίτος” διαβάζει αυτό που λέει (διαδικτυακά).
    * Ο globetrotter*. Αυτό το άτομο θέλει να βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να τους ζήσει από κοντά όπως και όταν συμβαίνουν (link is external), χωρίς να ασχολείται με τα ταλαιπωρημένα τοπικά δίκτυα. Θέλει να βρίσκει τα αγαπημένα του τηλεοπτικά show, μόλις αυτά βγουν στον αέρα, αντί να περιμένει για μεταφράσεις ή αναμεταδόσεις (ή για να παρακολουθεί τις εκδόσεις που μεταδόθηκαν σε άλλες χώρες), να ακούει τις τοπικώς-περιορισμένες ραδιοφωνικές εκπομπές (streaming) στο internet ή γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει μια νέα υπηρεσία web ή μια διαδικτυακή εφαρμογή που φαίνεται αξιόλογη, αλλά για κάποιο λόγο η χρήση της περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή (πέρα από τον τόπο διαμονής του).
    * Από το The Free Dictionary (link is external)
    globe·trot
    intr.v. globe·trot·ted, globe·trot·ting, globe·trots
    To travel often and widely, especially for sightseeing.
    (Το να ταξιδεύεις συχνά και σε πολλά διαφορετικά μέρη, κυρίως για τα αξιοθέατα)
    globe·trot·ter
    a habitual worldwide traveller, esp a tourist or businessman
    (Ένας “κατ' εξακολούθησιν” ταξιδιώτης ανά το κόσμο, ειδικότερα, ένας τουρίστας ή ένας επιχειρηματίας)
    * Κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Οι πιθανότητες να είσαι αποκλειστικά σε κάποιο από τα παραπάνω, ακόμα κι αν δεν είσαι ένας συχνός χρήστης των προαναφερομένων διαδικασιών, ίσως να είναι λίγες, σίγουρα όμως θα είσαι σε κάποιον συνδυασμό τους, λίγο-πολύ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μια υπηρεσία VPN μπορεί να είναι χρήσιμη, αν πχ. είναι απλώς ένα θέμα να έχεις προστασία όταν είσαι κάπου έξω, αν χειρίζεσαι ευαίσθητα δεδομένα για την εργασία σου και δεν θέλεις να "καείς" ή αν θέλεις απλά να προφυλάξεις το τομάρι σου (covering your own ass) από την MPAA (Motion Picture Association of America (link is external)) [στην Ελλάδα θα λέγαμε ΑΕΠΙ ή/και GRAMMO ή/και ΟΠΙ ή/και ΟΣΔΕΛ ή/και... τρέχα-γύρευε].

    Ακόμα κι αν τίποτα από τα παραπάνω πραγματικά δεν ταιριάζει με σένα, μπορείς ακόμα να επωφεληθείς από τη χρήση ενός VPN. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οπωσδήποτε ένα όταν ταξιδεύεις ή για την εργασία σε ένα μη-αξιόπιστο δίκτυο (δηλαδή: σε ένα δίκτυο που δεν σου ανήκει ή δεν διαχειρίζεσαι ή δεν εμπιστεύεσαι τον διαχειριστή του). Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα του φορητού υπολογιστή σου στην καφετέρια και η σύνδεσή σου στο Facebook ή η χρήση του Wi-Fi smartphone σου για να δεις τα email σου στο αεροδρόμιο, μπορούν όλα αυτά και πολλά άλλα να σε βάλουν δυνητικά σε κίνδυνο (link is external) (την υποκλοπή κάποιων προσωπικών σου δεδομένων, κατ' ελάχιστο, πχ. σε κάποια ταχυφαγία παρέχεται “δωρεάν” internet στους πελάτες τους, όμως για να δοθεί πρόσβαση, χρειάζεται να δώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου για να σου αποστείλουν με SMS τον κωδικό/κλειδί πρόσβασης στο Wi-Fi τους... και όλα καλά μέχρι να αρχίσουν να σου έρχονται σωρυδόν τα διαφημιστικά μηνύματα από επιχειρήσεις που ούτε καν έχεις ακουστά και αν προσπαθήσεις να διαμαρτυρηθείς λέγοντας πως ποτέ δεν συμφώνησες να σου στέλνουν διαφημιστικά, θα σε παραπέμψουν στα “ψιλά γράμματα” στις οδηγίες χρήσης του “δωρεάν” Wi-Fi που αποδέχτηκες, κάπου κάποτε σε ένα fastfoodαδικο!).

    Σχετικά: Έχω πραγματικά ανάγκη να ανησυχώ για την ασφάλεια μου όταν χρησιμοποιώ Wi-Fi σε κοινόχρηστους χώρους; (Do I Really Need to Worry About Security When I’m Using Public Wi-Fi?)
    Αγαπητό Lifehacker, δεν είμαι ηλίθιος, όταν πρόκειται για την ασφάλεια μου και εσείς αναφέρεστε συχνά στο πόσο εύκολο μπορεί να είναι, τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi να "σπάσουν” ή ... Διαβάστε (στα αγγλικά) (link is external)...

    Σας έχουμε δείξει πώς να φτιάξετε τον δικό σας VPN (how to build your own VPN (link is external)) για απομακρυσμένο gaming και για περιήγηση που προστατεύει και την ασφάλειά σας, σας έχουμε δείξει πώς να κάνετε ένα VPN ακόμα πιο ασφαλές (how to make a VPN even more secure (link is external)), και σας έχουμε δείξει πως λειτουργούν δεκάδες υπηρεσίες VPNs, δωρεάν και επί πληρωμή, που μπορείτε να εγγραφείτε και να χρησιμοποιήσετε. Έχουμε ακόμη θέσει και το ερώτημα σε εσάς πολλές φορές (link is external) για να μας πείτε ποιους πάροχους υπηρεσιών VPN νομίζετε ότι είναι οι καλύτεροι. Άρα, λοιπόν, πώς επιλέγεις μια σταθερή/ακέραια υπηρεσία VPN;

    Τι κάνει ένα καλό VPN;

    Οι καλύτερες υπηρεσίες VPN προσφέρουν μια σταθερή ισορροπία στα χαρακτηριστικά τους, στη θέση του διακομιστή, στα πρωτόκολλα σύνδεσης και στην τιμή. Μερικά είναι μεγάλα για περιστασιακή χρήση, ενώ άλλα προσανατολίζονται περισσότερο γύρω από την παράκαμψη των περιορισμών θέσης (τόπου) που βάζουν οι επιχειρήσεις στις εφαρμογές και στις υπηρεσίες που παρέχουν (πχ. δεν μπορώ να δω ένα συγκεκριμένο βίντεο στο YouTube γιατί “δεν είναι διαθέσιμο για την χώρα μου”) και άλλα απευθύνονται σε άτομα που κάνουν "βαριά κατέβασματα" και θέλουν την ησυχία τους, ενώ τα κάνουν. Εδώ είναι το τι θα πρέπει να ψάξεις.

    * Πρωτόκολλο: Όταν ψάχνεις για ένα VPN, θα δεις όρους όπως SSL/TLS (μερικές φορές αναφέρεται και ως υποστήριξη OpenVPN), PPTP, IPSec, L2TP, και άλλους τύπους VPN (link is external). Ζητήσαμε από την Samara Lynn, επικεφαλής αναλύτρια για τη δικτύωση μικρών επιχειρήσεων στο PCMag, να πει για το αν ένας χρήστης που θέλει να αγοράσει μια υπηρεσία VPN θα πρέπει να διαλέξει το έναν πάροχο αντί του άλλου. "Το SSL είναι αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες. Όλα αυτά τα πρωτόκολλα παρέχουν μια ασφαλή σύνδεση", εξήγησε και επεσήμανε ότι, οι περισσότερες λύσεις που χρησιμοποιούνται είναι "αόρατες" για τον τελικό χρήστη ούτως ή άλλως. Αυστηρά, κάθε πρωτόκολλο έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και αν ανησυχείς για τα μειονεκτήματά τους (συγκεκριμένα, τα τρωτά τους σημεία στην ασφάλεια του PPTP/PPTP vulnerabilities (link is external)) είσαι πιθανώς ήδη γνώστης όλων αυτών. Οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι' αυτά -οι εταιρικοί χρήστες από την άλλη πλευρά, πιθανώς όλοι τους να χρησιμοποιούν ήδη IPSec ή SSL clients, ούτως ή άλλως.

    * Εταιρικές και Τοποθεσίες Eξόδου (Corporate and Exit Locations): Ανάλογα με για ποιον λόγο χρησιμοποιείται ένα VPN, η θέση και η θέση εξόδου της υπηρεσίας, που μπορείς να επιλέξεις, είναι σημαντικές για να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αν θέλεις να παρακάμψεις έναν περιορισμό θέσης και να παρακολουθήσεις ζωντανά τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, πρέπει να σιγουρευτείς ότι ο πάροχος υπηρεσιών του VPN σου, έχει servers στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν ανησυχείς για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής ή για τις κρατικές υποκλοπές, μπορεί να θέλεις να επιλέξεις μια υπηρεσία που να λειτουργεί εκτός της πατρίδας σου. Ομοίως, αν η υπηρεσία αυτή βασίζεται στις ΗΠΑ, υπόκειται αυτόματα και στην νομοθεσία των ΗΠΑ και ενδέχεται να αναγκαστεί να δώσει τα δεδομένα χρήσης στις αρχές, κατόπιν αιτήματος τους. Πολλές φορές γίνονται και περισσότερα από αυτά και από ότι θα έπρεπε (έχουμε δει στο εξωτερικό υπηρεσίες που παράδωσαν τα δεδομένα τους σε φιλικές κυβερνήσεις χωρίς κανένα δισταγμό και κατ' επανάληψη), αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το VPN έχει servers σε διάφορες τοποθεσίες -ή τουλάχιστον στη τοποθεσία που σε ενδιαφέρει- όταν θα βγεις για μια έρευνα αγοράς.

    * Καταγραφή: Όταν συνδέεσαι σε/με ένα VPN, εμπιστεύεσαι στον πάροχο των υπηρεσιών VPN με τα δεδομένα σου. Οι επικοινωνίες σου μπορεί να είναι μεν ασφαλείς από υποκλοπές, αλλά και υπάρχουν και άλλα συστήματα πάνω στο ίδιο VPN -ειδικά ο διαχειριστής του μπορεί να καταγράψει (log) τα δεδομένα σου αν το έχεις επιλέξει. Εάν αυτό σε ενοχλεί (π.χ. είσαι ένας ακτιβιστής/υπερασπιστής της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας ή ένας downloader), να είσαι απολύτως βέβαιος ότι γνωρίζεις ακριβώς τις πολιτικές καταγραφής του παροχέα σου πριν από την εγγραφή σου. Αυτό ισχύει με την τοποθεσία, επίσης -εάν η εταιρεία δεν τηρεί αρχεία καταγραφής, μπορεί να μην έχει και τόση σημασία το που βρίσκεται. (Υπάρχει μια διαδεδομένη φήμη ότι στους παρόχους VPN με έδρα τις ΗΠΑ, απαιτείται να κάνουν καταγραφή, σε περίπτωση που η κυβέρνηση τους το θέλει/ζητήσει. Αυτή η φήμη δεν είναι αληθινή, This isn't true (link is external), αλλά η κυβέρνηση μπορεί πάντα να ζητήσει να της παραδοθούν τα στοιχεία που έχουν, αν όντως τα καταγράφουν). Για μια λίστα καλών παρόχων VPN που δεν καταγράφουν τις δραστηριότητές σου όταν είσαι συνδεδεμένος (και οι περισσότεροι από αυτούς όντως δεν καταγράφουν), δες αυτό το άρθρο από το TorrentFreak (link is external).

    * Anti-Malware/Anti-Spyware Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιώντας ένα VPN δεν σημαίνει ότι είσαι και αυτομάτως άτρωτος (δηλαδή μόνο με την χρήση της υπηρεσίας, χρειάζεται και από την δική σου μεριά κάποια περαιτέρω προσοχή). Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι χρησιμοποιείται το (πρωτόκολλο) HTTPS, όποτε αυτό είναι δυνατόν (link is external) και θα πρέπει να εξακολουθείς να είσαι προσεκτικός σχετικά με το τι κατεβάζεις. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών -ειδικά τα VPN για κινητά, έχουν ενσωματώσει στις εφαρμογές τους (clients) anti-malware σαρωτές για να βεβαιωθούν ότι δεν έχεις “κολλήσει” ιούς ή trojans. Όταν πας να αγοράσεις, δες αν οι πάροχοι που σε ενδιαφέρουν, προσφέρουν anti-malware προστασία, όσο θα είσαι συνδεδεμένος με το VPN τους. Για παράδειγμα, είχαμε αναφέρει παλαιότερα (link is external) το Hotspot Shield (link is external), ότι προσφέρει προστασία malware στους premium χρήστες. Μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικό για σένα, για να επιλέξεις κάποιο VPN, αλλά είναι πάντα καλό να έχεις κάποιον να σε προσέχει.

    * Mobile Apps: Αν πρόκειται να δαπανήσεις χρήματα για ένα φορέα παροχής υπηρεσιών VPN (ή ακόμα και αν χρησιμοποιείς ένα ελεύθερο/δωρεάν VPN), θα πρέπει να μπορείς να έχεις μια ενιαία υπηρεσία VPN για όλες τις συσκευές σου (πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιείς VPN στον επιτραπέζιο υπολογιστή σου και να κάνεις τα ίδια πράγματα στο διαδίκτυο, χωρίς VPN, στο smartphone σου). Οι πιο γνωστοί πάροχοι προσφέρουν μαζί σε πακέτο λύσεις που συνδυάζουν και επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές για τους μεμονωμένους χρήστες και ενώ τα εταιρικά και τα σχολικά δίκτυα μπορεί να βρίσκονται λίγο πίσω σε αυτές τις παροχές, βρίσκονται όμως πάρα πολύ κοντά σε όλο αυτό. Βεβαιώσου ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις δύο διαφορετικά VPNs με δύο διαφορετικές πολιτικές και συμφωνίες μόνο και μόνο επειδή θέλεις να ασφαλίσεις το τηλέφωνό σου, μαζί με τον φορητό σου υπολογιστή (μια υπηρεσία, για όλα όμως, είναι το καλύτερο).

    * Τιμή: Τέλος, δες/διάβασε/μελέτησε με προσοχή την συμφωνία χρήσης και με τα δύο σου μάτια ανοιχτά και με το μυαλό σου σε λειτουργία. Θα πρέπει να διαβάσεις την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων για την υπηρεσία που σε ενδιαφέρει και να γνωρίζεις πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ των δωρεάν και των επί πληρωμή υπηρεσιών. Για παράδειγμα:
    ** Οι Πάροχοι Δωρεάν VPN είναι πιο πιθανό να καταγράφουν τις δραστηριότητές σου και να "εξυπηρετούν" στοχευμένη διαφήμιση, ενώ είσαι συνδεδεμένος. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν τις συνήθειες χρήσης σου για να προσαρμόζουν αναλόγως με το προφίλ σου τις μελλοντικές διαφημίσεις που πιθανόν να σου σερβίρουν, παρέχουν λιγότερες θέσεις εξόδου (exit locations) και αδύναμες δεσμεύσεις για την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής. Μπορεί να προσφέρουν κάποιες μεγάλες δυνατότητες, αλλά δεν θέλεις καταγραφή και δεν θέλεις να παραβιάζεται η ιδιωτικής σου ζωή, ίσως θα ήταν καλύτερα να τους αποφύγεις. Ωστόσο, αν το μόνο που χρειάζεσαι είναι δωρεάν γρήγορη, ανώδυνη ασφάλεια ενώ ταξιδεύεις, είναι μια καλή επιλογή.
    ** Οι Πάροχοι Συνδρομητικού VPN συνήθως προστατεύουν τα προσωπικά σου δεδομένα πιο σοβαρά, δεδομένου ότι πληρώνεις για την υπηρεσία που σου παρέχουν (είσαι πελάτης τους). Είναι ασυνήθιστο για αυτούς να δείχνουν διαφημίσεις, αν και η καταγραφή/μη-καταγραφή ή η αποθήκευση/μη-αποθήκευση των δεδομένων σχετικά με τη χρήση που κάνεις, ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία. Συνήθως προσφέρουν δωρεάν δοκιμή ώστε να μπορείς να ρίξεις μια γρήγορη ματιά στις υπηρεσίες που σου προσφέρουν, αλλά να θυμάσαι: μόνο και μόνο επειδή πληρώνεις για μια υπηρεσία δεν σημαίνει αυτόματα και ότι δεν πρέπει είσαι προσεκτικός με όλους (στο κάτω-κάτω εσύ είσαι ο χρήστης/πελάτης και εσύ θα πρέπει να αξιολογήσεις το αν σε ικανοποιεί ή όχι το προϊόν που σου προσφέρουν, σύμφωνα με τα δικά σου μέτρα και σταθμά).

    Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών και των τιμών είναι που κάνει ένα VPN καλό, αλλά και πολλά κακά VPNs μεταμφιέζονται συχνά ως "καλά”. Ψάξε για άρθρα γραμμένα από αξιόπιστες πηγές και σύγκρινε τα πλεονεκτήματα της κάθε υπηρεσίας με βάση τα χαρακτηριστικά τους, σε σχέση με τις απλές αναφορές και μαρτυρίες από άλλους χρήστες, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως πολλές από αυτές ίσως να μην είναι και τόσο αξιόπιστες, λόγω του ότι προέρχονται από “φανατικούς χρήστες” ή έχουν βάλει το χεράκι τους οι διαφημιστές ή τα γραφεία δημοσίων σχέσεων των εταιριών, στην προσπάθεια τους να αλιεύσουν δυνητικούς πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους (το marketing έχει χώσει την μουσούδα του σε πολλές περιπτώσεις “αθώων εκμυστηρεύσεων” από χρήστες για το πόσο καλή είναι η τάδε ή η δείνα εταιρία).

    Ποια VPNs είναι τα καλύτερα;

    Όταν τρέξαμε την πρόσφατη ερευνά μας για τους Πέντε Καλύτερους Παρόχους Υπηρεσιών VPN (Hive Five on VPN service providers (link is external)), ακούσαμε από παρόχους VPN να παρακαλούν να συμπεριληφθούν σε αυτές, θυμωμένοι CEOs που ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία τους με μοχθηρό τρόπο έμεινε απ' έξω και μερικοί άλλοι να μας κατηγορούν για κάποιους από τους διεκδικητές των πρώτων θέσεων για παράνομη ή ανήθικη συμπεριφορά. Ρίξαμε μια ματιά σε δημοσκοπήσεις και σε διάφορες αξιώσεις και αφού δεν καταφέραμε να σιγουρευτούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν “πειραγμένες”, αποφασίσαμε να καταλήξουμε με τη δική μας πρώτη πεντάδα, με βάση τη δική μας έρευνα και όχι από τις επιλογές των αναγνωστών, είναι μια αρκετά καλή λίστα αν είσαι υπέρμαχος της ιδιωτικής ζωής, φοιτητής ή downloader.

    Private Internet Access (link is external)

    Υποστηρίζει: Windows, OS X, Linux, iOS, Android
    Πρωτόκολλα: SSL, PPTP, IPSec και L2TP. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε για Private Internet Access για να εργάζεται πάνω στο DD-WRT ή Tomato router σας (μέσω SSL/OpenVPN) για τη συνεχή ασφάλεια.
    Χώρα έδρα: Ηνωμένες Πολιτείες με exit servers στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, στη Ρουμανία και στην Ολλανδία.
    Πολιτική Καταγραφής: Η υπηρεσία δεν διατηρεί καμία απολύτως καταγραφή των δραστηριοτήτων σας (στην πραγματικότητα, τα μόνα πράγματα που τηρούν είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και οι πληροφορίες πληρωμής), χρησιμοποιεί shared IPs, και έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των δεδομένων σας με προστασία στην ιδιωτικότητα.
    Τιμή: Η τιμολόγηση ξεκινά από $7/μήνα έως και $40/χρόνο και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τους τιμοκαταλόγους εδώ (link is external).

    proXPN (link is external)

    Υποστηρίζει: Windows, OS X, iOS
    Πρωτόκολλα: SSL, PPTP.
    Χώρα έδρα: Ηνωμένες Πολιτείες με exit servers στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στη Σιγκαπούρη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    Πολιτική Καταγραφής: Το proXPN διατηρεί ελάχιστες καταγραφές των δραστηριοτήτων σας. Το proXPN συλλέγει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία πληρωμής σας (αν είστε premium χρήστης), την χρήση εύρους ζώνης, την διάρκεια της σύνδεσης και τους χρόνους σύνδεσης/αποσύνδεσης. Έχουν δεσμευτεί στο ότι διατηρούν τα αρχεία αυτά για 14 ημέρες ή και λιγότερο και υπόσχονται να μην κοινοποιήσουν τα αρχεία καταγραφής τους σε κανέναν, μα σε κανέναν όμως.
    Τιμή: Το proXPN έχει ένα δωρεάν πρόγραμμα, το οποίο περιορίζει τις ταχύτητες μεταφοράς στα 300kpbs και σας περιορίζει σε μια θέση εξόδου (στο Miami) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στους premium λογαριασμούς ξεκλειδώνουν την υποστήριξη για PPTP (αν θέλετε να συνδέσετε μια φορητή συσκευή ή έναν δρομολογητή), αφαιρείται το όριο ταχύτητας μεταφοράς και σας επιτρέπουν να επιλέξετε οποιονδήποτε από τους άλλους exit servers που παρέχονται από την εταιρεία. Οι premium τιμοκατάλογοι ξεκινούν από $10/μήνα και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τιμολόγηση και τις τιμές τους εδώ (link is external).

    TorVPN (link is external)

    Υποστηρίζει: Windows, OS X, Linux, iOS, Android
    Πρωτόκολλα: SSL (που συχνά αναφέρεται ως OpenVPN), PPTP, και πλήρες SSH tunneling.
    Χώρα έδρα: Ουγγαρία, με exit servers στην Ουγγαρία.
    Πολιτική Καταγραφής: Η υπηρεσία δεν καταγράφει τη σύνδεση σας εκτός από τη χρήση του εύρους ζώνης για να κάνει σύγκριση με την ποσόστωση σας και τις λεπτομέρειες πληρωμής σας. Δεσμεύονται επίσης για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής και συγκεκριμένα λένε ότι δεν θα παραδώσουν τα δεδομένα τους χωρίς ουγγρική δικαστική απόφαση.
    Τιμή: Οι free users του TorVPN περιορίζονται στο 1GB/μήνα κατέβασμα πριν γίνει αποσύνδεση και οι Premium λογαριασμοί ξεκινούν από 5ευρώ/μήνα ($ 7/μήνα) για 5GB/μήνα και φτάνουν μέχρι και 30ευρώ/μήνα ($38/μήνα) για 100GB. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι έχουν μια πολιτική μη-επιστροφής χρημάτων και ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιούν το δίκτυο Tor (link is external), είναι μια τελείως ξεχωριστή οντότητα από το Tor Project. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τιμολόγηση και τις τιμές τους εδώ (link is external).

    TorGuard (link is external)

    Υποστηρίζει: Windows, OS X, Linux και iOS και Android μέσω του ενσωματωμένου VPN
    Πρωτόκολλα: SSL (OpenVPN) , PPTP και L2TP (με ασφάλεια στα 256bit)
    Χώρα έδρα: Παναμάς, με exit servers στην Ολλανδία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία και στον Παναμά.
    Πολιτική Καταγραφής: Το TorGuard στηρίζει ολόψυχα την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μπορείτε να αισθανθείτε λίγο πιο σίγουροι ότι η σύνδεσή σας είναι ασφαλής και ανώνυμη. Καθαρίζουν τις καταγραφές τους καθημερινά και διατηρούν μόνο τις πληροφορίες πληρωμής και τις πληροφορίες εγγραφής. Δεν καταγράφουν ούτε καν τους χρόνους σύνδεσης/αποσύνδεσης.
    Τιμή: Ανάλογα με το αν είστε υποστηρικτής της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, downloader ή ένας συνδυασμός αυτών των δύο, το TorGuard προσφέρει προγράμματα ειδικά για την ανωνυμία (που ξεκινούν από $6/μήνα), για το torrenting (αρχίζοντας από $5/μήνα) ή για συνολικές VPN υπηρεσίες ($10/μήνα). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τιμολόγηση στο TorGuard εδώ (link is external).

    WiTopia (link is external)

    Υποστηρίζει: Windows, OS X, Linux, iOS, Android, webOS, Chromebooks.
    Πρωτόκολλα: SSL, PPTP, IPSec και L2TP (με ασφάλεια στα 256bit)
    Χώρα έδρα: Ηνωμένες Πολιτείες, με exit servers σε 10 πόλεις των ΗΠΑ και των χωρών της Λατινικής και της Νότιας Αμερικής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής -πάρα πολλές για να βάλουμε μια λίστα όλων, εδώ.
    Πολιτική Καταγραφής: Το WiTopia δεν καταγράφει τις πληροφορίες που προέρχονται/αφορούν μεμονωμένους χρήστες, εκκαθαρίζουν τα αρχεία καταγραφής κάθε εβδομάδα και αποθηκεύουν μόνο τις πληροφορίες εγγραφής και τις λεπτομέρειες πληρωμής κατά την εγγραφή σας.
    Τιμή: Από $50/χρόνο έως $70/χρόνο ανάλογα με το επίπεδο κρυπτογράφησης και τα πρωτόκολλα που χρειάζεστε. Μπορούν επίσης να σας πουλήσουν και έναν router VPN, για τον έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε. Μπορείται να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την τιμολόγηση στο WiTopia εδώ (link is external).

    Εναλλακτικά, "φτιάξε" το δικό σου VPN

    Έχουμε δείξει πώς να φτιάξεις τα δικά σου VPN χρησιμοποιώντας το Hamachi (link is external) και ακόμη και πώς να στήσεις (link is external) το Privoxy (link is external) για να εξασφαλίσεις την περιήγηση στο Web, αφού θα έχεις στήσει το προσωπικό σου VPN. Το Hamachi δεν είναι η μόνη επιλογή: μπορείς επίσης να κατεβάσεις και να ρυθμίσεις το OpenVPN (link is external) (ένα δωρεάν SSL VPN) σε δικό σου διακομιστή στο σπίτι ή αν έχεις έναν router που να το υποστηρίζει, ενεργοποιήσε το OpenVPN στον δρομολογητή του σπιτιού σου, ώστε να μπορείς να συνδέεσαι πίσω σε αυτό όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Σε συνδυασμό με το Privoxy, μπορείς να έχεις τα οφέλη της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας ενός VPN χωρίς να ξοδέψεις δεκάρα.

    Και οι δύο αυτές επιλογές δίνουν τον έλεγχο στα χέρια σου και ενώ δεν είναι τόσο ανώνυμες όσο είναι τα συνδρομητικά ή αυτά που προσφέρουν διεθνώς exit servers, σου δίνουν τα πιο σημαντικά οφέλη από ένα VPN: ασφάλεια, προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ανωνυμίας σου, ενώ βρίσκεσαι κάπου μακριά από το σπίτι.

    Η Samara Lynn είναι Lead Analyst, Networking and Small Business στο PCMag.com (link is external). Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Twitter στο @samaralynn. Παραχώρησε ευγενικά και εθελοντικά την εμπειρογνωμοσύνη της για το άρθρο αυτό και την ευχαριστούμε.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Μαρ 28, 2024 6:46 am